Oamenii de știință au construit o minusculă bandă de alergare pentru creaturi microscopice din apă

de: Ozana Mazilu
30 08. 2020

O echipă de cercetători de la Stanford a creat o minusculă „bandă de rulare hidrodinamică”, în esență, o buclă de apă nesfârșită, pentru a observa îndeaproape comportamentul microorganismelor marine.

„Acesta este un mod complet nou de a studia viața în ocean”, a declarat Deepak Krishnamurthy, student la doctorat în inginerie mecanică la Stanford și primul autor al lucrării publicate în Nature Methods. „Deschide posibilități științifice la care am visat doar până acum”, a adăugat profesorul de bioinginerie de la Stanford și directorul de cercetare Manu Prakash.

Ideea este de a studia modul în care organismele se comportă într-o întindere de apă practic interminabilă – ceea ce este imposibil de făcut uitându-vă la un mic vas cu un microscop.

Un mod complet nou de a studia viața din ocean

„Cum ne apropiem de comportamentul nativ al unui obiect microscopic și îi dăm libertatea pe care o merită, deoarece oceanul este un spațiu atât de mare și extrem de vertical orientat?”, se întrebă Prakash în declarație. „Nu am avut ocazia să observăm aceste forme de viață în propriul habitat, în ultimii 200 de ani”, a explicat Prakash pentru TechCrunch. „Trebuie să ai un tub lung de un kilometru dacă vrei să urmărești un organism viu”.

Pe măsură ce micuțele creaturi își fac drum prin bucla de apă, o cameră urmărește mișcarea lor, în timp ce banda de rulare pe șine se mișcă pentru a le menține în cadru.

Până în prezent, echipa a desfășurat unul dintre instrumentele din Stația Hopkins Marine Stanford din Monterey, una din Puerto Rico și una la bordul unei nave de cercetare de pe coasta Hawaii.

„Este corect să spunem că de fiecare dată când am introdus un organism în acest instrument, am descoperit ceva nou”, a spus Prakash. De exemplu, ei au observat cum microorganismele minuscule sunt afectate de gravitație. „Toți sunt conștienți de gravitație și tuturor le pasă de gravitație”.

Ei au observat, de asemenea, cum o varietate de creaturi de mare își schimbau frecvent mișcarea de înot, ocazional stand în loc. Mai mult, au observat modul în care organismele unicelulare s-au comportat în timp ce înotau pe vertical, dar și multe alte curiozități.

„Este ca și cum cineva v-a spus că o piatră poate pluti, apoi se va scufunda și apoi va pluti din nou”, a spus Krishnamurthy, când explica una dintre descoperirile făcute.